Am lansat prima varianta complet functionala a TFM Linux Workstation . Aceasta varianta vine dupa multa vreme de teste, suisuri si coborasuri dar in primul rand dupa o lunga perioada de munca. Momentul lansarii este momentul in care TFM Linux Workstation isi va incepe primul ciclu de viata. Primul ciclu de viata probabil va fi scurt urmind sa corectam toate problemele pe care utilizatorii le vor semnala si totodata sa adaugam noi facilitati dorite. Important este feedback-ul userilor.
Ce (va) contine ? 958 de pachete dintre care putem aminti :
- kernel 2.6.24.3
- toate pachetele care sint incluse in TFM Linux Server
- kde 3.5.9
- openoffice 2.3.1
- firefox 2.00.12
- thunderbird
- k3b
- Amarok
- Acrobar Reader
- Flash Player
- vlc
- pidgin (29.03.03 a aparut 2.4.0, inclus deja pe DVD)
- … practic cam tot ce e nevoie pentru lucrul zilnic cu o statie de lucru la birou sau acasa
Cum se obtine ? Se downloadeaza. Se scrie pe un DVD. Imaginea de DVD contine circa 1.5GB de pachete si 1.5GB extra goodies .
Ce s-a mai schimbat ?
Installer-ul a fost si el pe alocuri imbunatatit si acum ofera posibilitatea pornirii sau nu a KDE-ului odata cu primul boot. Pentru varianta de workstation selectarea pachetelor la install nu va fi posibila.
Versiunea instalata ocupa 5.7Gb de hardisk.
ISO-ul il puteti descarca de aici (click pentru download).
Imaginea are aproximativ 3GB si o puteti scrie pe un DVD.
Pingback: softman’s blog » It’s coming, it’s coming… it has come :)
Pingback: Cop’s Blog » Blog Archive » TFM/GNU Linux Workstation 3.2 (REunited) is released
Pingback: Nenea Lars » TFM/GNU Linux Workstation 3.2 (REunited)
Pingback: TFM Linux | Cosu
Câteva întrebări am, dacă îmi permiteţi 🙂 :
1.Ce program de gestionare a pachetelor foloseşte TFM? Este unul consacrat (apt, yum) sau se foloseşte un utilitar independent? Dacă da, care sunt avantajele/dezavantajele faţă de cele două menţionate?
2.Deşi înţeleg că este vorba de un distro orientat către desktop-uri/workstation-uri, cam cum s-ar descurca pe un laptop? Mă refer în special la funcţiile de genul suspend/hibernate şi optimizarea consumului de energie.
3.(mai mult o sugestie decât întrebare) Pe măsura dezvoltării proiectului ar fi interesantă crearea unei documentaţii extinsă, gen wiki. Asta (cred eu că) ar favoriza acomodarea rapidă cu distro-ul.
Mult succes!
1.Folosim rpm. O versiune de rpm modificata astfel incit sa permita dezvoltarea un pic mai automatizabila ( avem optiunea –fetch care permite ca sursele ( tgz-urile ) sa nu fie tinute in svn ). Pentru recompilarea unui pachet e suficient sa aveti spec-ul pachetului si sa rulati o comanda de genul: rpmbuild -bs –fetch nmap.spec . Toate managerele grafice de rpm functioneaza fara probleme.
De asemenea pentru update-uri automate exista si apt-rpm ceea ce deschide posibilitatea pentru intretinerea unor repository-ul de programe auxiliare.Si totodata se creeaza posibilitatea de a avea managerele care ruleaza on top apt.
2. Noi folosim workstationul pe laptopuri Dell ( pe astea le avem la dispozitie ) si functioneaza foarte bine. Partea de suspend / hibernate eu nu am testat-o. La intrebarea asta o sa-l las pe Softman sa-ti raspunda mai detaliat.
3. Sint absolut de acord cu tine ca in momentul in care documentatia devine abundenta o sa avem nevoie de ceva gen wiki. Insa pina atunci o sa pastram documentatia in Paginile speciale de documentatie.
Mai mult, daca cineva scrie o bucata de documentatie, un minihowto si ni-l trimite noi il vom publica pe site sau daca doreste respectivul devine autor pe site. Feedback-ul de la utilizatori este foarte important.
Multumim pentru comentarii
Pingback: Ghiocei şi Distribuţii | Gazeta Linux
Pingback: Surpriza lunii - Tfm Linux Workstation » Felicitari virtuale
GIMP, Inkscape? Fiind o distributie orientata pe KDE poate si Scribus? (nu vad pe nicaieri lista completa de pachete)
Nicu: si Gimp si Inkscape exista .
Scribus nu avem dar il avem in vedere pentru urmatoarea versiune
Sper sa imi mearga TFM-u si pe un P3 cu proccesor de 500 Mhz si 128 de RAM …sper si sper ca am testat multe sisteme de la linux unele sunt live cd altele sunt si pentru instal disk dar nici unu din multimea de free soft nu imi merge.
Sper sa gasiti si pentru noi astia mai saraci in sisteme cum sunt eu un sistem care sa mearga .Inca nu am instalat sitemul de la voi da sper sa mearga .:-SS:D
Daca o sa gasiti si pentru micul meu prieten Comapq P3 500 Mhz 128 de RAM si 8.4 G HDD am sa il folosesc cu cea mai mare placere ;)…
Va multumesc!!!
Salut !
Nu merge nici un download ?
sau gresesc eu undeva ?
O zi buna,
Sanyi